EKOLOGIŠKOS morkos

1,30 € / 1000 g.
+ -
Į Krepšelį

Tikriausiai nei viena daržovė nėra gavusi tiek gražių epitetų, kiek morka. Ji vadinama ir jaunystės, energijos ir grožio šaltiniu, ir daržo karaliene ir netgi maistu – vaistu nuo visų ligų. Kaip vaistas morka žinoma dar nuo Hipokrato laikų. Tiesa, iki mūsų dienų morkų išvaizda labai pasikeitė (jų spalva anksčiau netgi nebuvo oranžinė), tačiau visos jų gerosios maistinės ir netgi sveikatinančios savybės išliko.

Morkose yra apie 1% baltymų, 0,1% riebalų ir apie 8% angliavandenių, iš kurių didžiąją dalį sudaro cukrūs ir skaidulinės medžiagos (ląsteliena) – jų yra net apie 3 g/100g. Energinė morkų vertė 34kcal/100g. Morkose gausu β – karotino (vitamino A provitamino), taip pat yra C, E, B grupės vitaminų, mineralų – natrio, kalio, fosforo, kalcio, geležies, magnio.

Svarbiausia morkose esanti medžiaga, dėl ko ši daržovė yra labiausiai liaupsinama yra β - karotinas, iš kurio organizme pasigamina vitaminas A. Kadangi tai riebaluose tirpus vitaminas, kad organizmas jį lengviau pasisavintų, morkas ar jų sultis patariama valgyti su trupučiu riebalų - geru augaliniu aliejumi, grietine arba grietinėle. Dalis vitaminų žūsta morkas verdant ar kepant, todėl morkas patariama dėti į verdantį vandenį ir virti ant mažos ugnies. Kadangi organizmas kepenyse sugeba kaupti vitamino A atsargas, kuo daugiau morkų patariama valgyti rudenį, kai jos ypač sultingos ir vitaminingos. Reikėtų paminėti, kad daugiau β – karotino sukaupę turi tamsesnės spalvos morkos.

Apie morkų naudą informacijos gausu įvairiuose šaltiniuose, todėl apibendrinat galima būtų paminėti, kad morkos labiausiai vertinamos dėl šių savybių:

·         Morkos ypač tinkamas „maistas akims“. Daržovėje esantys vitaminai padeda palaikyti sveiką regėjimą, neleidžia jam nusilpti. Jų reikia vartoti kiekvienam žmogui, dirbančiam kompiuteriu, prasčiau matančiam prieblandoje. Morkų ypač neturėtų pamiršti tėveliai, ruošdami maistą savo vaikučiams.

·         Labai sveika pagraužti žalią morką, nes tai yra puikus būdas stiprinti dantenoms, gerinti burnos mikroflorą.

·         Morkų sultys pasižymi organizmą valančiomis ir kraują atnaujinančiomis savybėmis.

·         Morkas tinka vartoti žmonėms, kuriuos vargina vidurių užkietėjimas.

·         Sergantiems diabetu, morkų sultys puikus maisto papildas, nes jose rastas augalinis hormonas tokokininas, kuris veikia kaip insulinas.

·         Morkų naudingosios medžiagos turi odą apsaugančių ir maitinančių savybių.

·         Morkos ir morkų sultys gerina virškinamojo trakto veiklą.

·         Morkos stiprina imunitetą.

Puikiausia tai, kad morkos tinka visiems patiekalams: salotoms, sriuboms, karštiems patiekalams ir net desertams ruošti. Todėl, net ir morkų nemėgstantiems žmonėms yra nesunku rasti priimtiniausią būdą jas vartoti, kad pasinaudoti visomis jų geriausiomis savybėmis.

Paruošta pagal literatūrą:

1.L.Skliarevskis „Maistinių augalų gydomosios savybės“, Vyriausioji enciklopedijų redakcija“, Vilnius, 1985

 

 

Daugiau

Jus taip pat galėtų dominti

EKOLOGIŠKOS bulvės

       Bulvė – gana plačiai auginama kultūra. Sukultūrinta p...

1,05 € Pirkti

EKOLOGIŠKI burokėliai

Burokėliai – ypatingos daržovės. Jos nuo kitų daržovių skiriasi tuo, kad jų maistinė vertė išlieka b...

1,05 € Pirkti

Ekologiška didžiosios dilgėlės arbata 30g

Daugiametis, dilgėlinių (Urticaceae) šeimos, 60-150 (iki 250) cm aukščio žolinis augalas. Lapuose yr...

1,60 € 1,36 € Pirkti

Sausainiai RUGINIAI iš viso grūdo miltų 150g

Sudedamosios dalys: viso grūdo ruginiai miltai (25 %), viso grūdo kvietiniai miltai, sviestas,...

1,90 € Pirkti

Ekologiški produktai -
UAB MĖTA elektroninė parduotuvė.

© 2016 visos teisės saugomos

Naudinga žinoti

Sertifikatai

Kur įsigyti

Kontaktai

Apie mus

Pristatymo sąlygos

Prekių grąžinimas

Didmena